среда, 15. фебруар 2017.

Marokanski gulaš sa piletinom

Veoma volim začinjenu hranu, koja je prava eksplozija ukusa u vašim ustima..probajte, jer mahom sve začine imate i vi već u vašoj kuhinji.


Sastojci za marinadu:Ako imate već pripremljen začin Ras el Honaut koristite njega, trebaće vam oko 1 do 2 kašike ovog začina, ako ga nemate onda vam je potrebno: 1 kašičica soli,1/4 kašičice svežeg sitno iseckanog đumbira,1/4 kašičice sitno iseckanog belog luka,1/2 kašičice cumina u prahu,i 1/2 kašičice mlevene paprike, 1/4 kašičice bibera, 6 karabatka ili 3 karabatka i batka.
Sastojci za gulaš: 2 kašike maslinovog ulja, 2 do 3 kašike Ras el Hanout začin a ako ga nemate onda, 1 kašičica korijandera u prahu,3 kašičice sitno iseckanog belog luka,1 kašičica sitno iseckanog đumbira,1 kašičica cumina u prahu,2 lista lovora,1/2 kašičice mlevene crvene paprike i isto toliko ljute mlevene paprike, 1/2 kašičice bibera 1 osrednja glavica crnog luka,400 g paradajza iz konzerve, oko 100 g maslinki,250 g skuvanog nauta / slanutka, oko 250 ml temeljca po izboru ili vode.
Sastojci za couscous: 2 kašike maslinovog ulja,150 g couscousa, 250 ml pilećeg temeljca ili vode 1/2 kašičice belog luka i sveže začinske biljkice ( peršun, bosiljak )

Priprema:
Piletinu očistit od viška masnoće, opratui i osušiti sa kuhinjskim papirom. Posuti sa začinom ( ako koristite individualne začine, prvo ih sve dobro promešajte i tek onda posuti preko piletine ) rukama izmešati sa piletinom, pokriti i ostaviti u frižider, najmanje sat vremena.

Naut / slanutak, možete skuvati ranije i ostaviti u frižider, ili koristiti iz konzerve, ako koristite iz konzerve, dovoljna vam je manja konzerva od 450g i pre nego što ćete upotrebiti, isprati dobro pod mlazom hladne vode.

U tiganj zagrejati maslinovo ulje, ili ulje koje koristite i na ulju ispržiti piletinu samo da porumeni, od 3 do 5 minuta na svakoj strani.
Izvaditi piletinu na tanjir, odliti  ako imate previše masnoće u tiganju i na preostaloj masnoći ispržiti luk, koji ste isekli na rebarca i kad malo omekša, dodati sve začine koji su navedeni u sastojcima. Ja sam koristila već pripremljen Ras el Honaut, oko dve pune kašike,lovorov list i pržiti zajedno oko minut dva, samo da začini zamirišu, dodati paradajz iz konzerve i temeljac ( kod mene je pileći ) i kuvati samo nekoliko minuta, dodati naut / slanutak  ( ja sam i njega koristila iz konzerve ) staviti piletinu,tj, ugurati je u teečnost sa slanutkom, odozgore staviti maslinke, ( originalni recept kaže zelene, meni se nije otvarala tegla sa zelenim jer sam već imala crne ) i pustiti da tečnost provri. Kad je provrelo, smanjiti temperaturu na najmanje što možete i krčkati tako sat - dva dok se sve lepo ne ukrčka a piletina potpuno ne omekša. Gledajte da vam ne uvri mnogo tečnosti, jer baš taj sos je najbolji.Ako je potrebno, doliti još malo temeljca ili vode. Probajte da li je potrebno još nešto od začina.


Pred kraj dinstanja, napravite couscous.

U šerpicu na maslinovom ulju, blago upžiti beli luk, samo da zamiriše, skloniti sa ringle i dodati temeljac i vodu, pustiti da provri i onda dodati couscous, promešati i ostaviti da se kuva 2 minuta. Skloniti sa ringle i ostaviti da stoji, dok couscous ne upije svu tečnost. Pred služenje rastresti viljuškom, dodati sitno iseckano začinsko bilje, ja sam koristila peršun i sve sjediniti.

Poslužiti pileći gulaš sa couscousom i posuti sa sitno iseckanim svežim korijanderom ili peršunom.




3 коментара: